Kun puhutaan Oulusta, ei välttämättä etelä-Suomessa asuvalle tule ensimmäiseksi mieleen, että suurimmat teknologiset innovaatiot kehitellään juuri nimenomaan Oulussa. Suurin kiitos tästä kuuluu OY:lle, eli tässä tapauksessa Oulun Yliopistolle. Oulun yliopisto on jo vuosia tuottanut linjoiltaan huippukovia ammattilaisia, niin rakennusalalle, kuin vaikkapa IT-alalle.
IT alan osaajien määrä on ollut niin silmiinpistävässä kasvussa, että se on noteerattu myös ulkomailla asti. Kun puhutaan ulkomaista, ensimmäisenä tulee mieleen San Franciscossa sijaitse Piilaakso, jossa on maailman tämän hetken kuumimmat start-upit, sekä edistyneimmät IT-alan yritykset. Isoista yrityksistä mm. Google, Yahoo, sekä Facebook pitävät siellä päämajojaan. Piilaakson mielenkiinnosta kertoo jotakin se, että heillä on esimerkiksi järjestelmällisesti ohjattuja “rekryjä” jossa huippuyritykset pyrkivät palkkaamaan suoraan Suomen yliopistoista väkeä listoilleen. USA:n puolelle töihin lähtevien määrä on räjähdysmäisessä kasvussa ja eritoten juuri nimenomaan Oulun alueelta.
Koodaamisesta ammatti
Myös Oulussa pääset opiskelemaan koodausta, mutta se ei välttämättä aina riitä ammattilaiseksi asti. Kuka tahansa pystyy sillä elantonsa tekemään, mutta vain harva näkee rikkauksia, jota ala tarjoaa innokkaille ottajille. IT ala ja koodaaminen on siitä erikoinen toimiala, että pystyt loistamaan siinä ilman koulutustakin, vaikkei siitä koskaan mitään haittaa tule menestyksellesi olemaankaan. Monet huippukoodaajat ovatkin itseoppineita, mutta heidät erottaa tavallisista alan opiskelijoista se, että he ovat tehneet sitä lapsesta asti. Sama kuin musiikissakin, sinulla tulee olla tietty intohimo ja halu kyseistä alaa kohtaan, että voit ns. breikata siinä joskus.
Elokuvissa ja lehdistössä ehkän hieman vääristellään alan antamaa kuvaa, sillä se ei aina ole helppoa ja paineetonta etätyöskentelyä, vaan esimerkiksi isoimmissa firmoissa koodaajat ovat valtavan paineen alla, lähes 24/7. Mikäli esimerkiksi ison yrityksen sivut kaatuvat, se voi tulla nopeasti kalliiksi, ellei näitä korjata sekunneissa, tai pahimmassa tapauksessa minuuteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että johtoryhmän antama paine kyseisille työntekijöille on valtavat, verrattuna heidän palkkaansa. Toki koodaajat eivät varsinaisesti kuulu ihan alimpaan palkkaryhmään, sillä heidän joukostaan erottuvat erikoisosaajat ovat takuuvarmasti missä tahansa kunnon firmassa aivan pyramidin huipulla, kun puhutaan tienesteistä. Tämä on yksi syy myös siihen, miksi ala on niin kovassa nosteessa Suomessa.
Valintojen mahdollisuudet
Ohjelmointikieliä tuntuu 2010-luvulla olevan yhtä paljon, kun itse koodaajiakin. Uusia kieliä kehitetään jatkuvasti ja kehityksen perässä pysyminen, vaatii kovaa työtä. Esimerkiksi yhden nettisivun rakentaminen saattaa vaatia kymmentäkin erilaista taitoa ja ohjelmointikielen ymmärrystä, mikäli sen haluaa alusta asti yhden miehen voimin rakentaa. Ihmiset jotka pystyvät tällaisia kokonaisuuksia itsekseen luomaan, kutsutaan yleensä “full-stack developer” nimikkeellä. He pystyvät rakentamaan back-endin, front-endin, sekä kaikkea mikä toimivan sivuston ylläpitämiseen liittyy.
Pelien rakentaminen ja kehittely
2010-luvulla pelien luominen on käynyt kuumempana kuin koskaan. Ihmiset ovat huomanneet, että onnistuneella julkaisulla saattaa rikastua yhden yön aikana, joten tälle riittää myös kokeilijoita. Pitää kuitenkin muistaa, että vain murto-osa peleistä pääsee edes julkaisuun asti, puhumattakaan esimerkiksi mobiililaitteiden puolella, miljoonista latauskerroista joita parhaat pelit ansaitsevat kuukaudesta toiseen.
Yksi haastavimmista seikoista esimerkiksi nettipelien kehittelyssä on turvallisuuden takaaminen, sekä haavoittuvuuksien paikkaaminen. Varsinkin rahaa systeemeissään pyörittävät online-kasinot ottavat nämä uhat hyvin vakavasti. Kyseessä on paljon rahaa, joita päivittäin ihmisten pelitilien välillä liikkuu. Mobiilisovelluksien kautta toimivat applikaatiot ovat erityisen haavoittuvaisia kyber-uhkien alla, joten tähän on 2010-luvulla panostettu huomattavasti enemmän, kuin koskaan aiemmin. Tässä on myös näppinsä pelissä suomalaisilla, sillä tuotamme tällekin alalle enemmän osaajia, kuin mikään muu Euroopan maa tällä hetkellä.