Oulu on maineensa mukaisesti teknologiakaupunki. Osana teknologian Oulua on muun muassa Oulun yliopiston tietojenkäsittelyntieteen ja tietotekniikan laitokset. LudoCraft on Oulun yliopiston omistuksessa oleva, jo yli 10 vuotta vanha yritys, joka valmistaa ja suunnittelee ohjelmistoja markkinointikäyttöön mobiilille sekä tietokoneelle. Yhtiön tavoitteena on luoda luotettavia palveluita reilulla hinnalla deadlineja kunnioittaen. LudoCraftin slogan on The Art of Desingin Games and Play.
LudoCraft aloitti toimintansa tietojenkäsittelytieteiden laitoksen pelitutkimusyksikkönä, mutta muutettiin sittemmin osakeyhtiöksi vuonna 2006. Yhtiö on kulkenut pitkän matkan, sillä se aloitti tiensä pelkkänä yhden miehen ja tietokoneen liittona. Näinä päivinä kyseessä on lähes 30 työntekijän yhtiö. Tuo mies oli Tony Mikael Mannisto, joka on edelleen yhtiön toimitusjohtaja.
LudoCraft on toiminut yhteistyössä ja/tai valmistanut tuotteita muun muassa Metsähallitukselle, Finavialle, Nokialle, Nordealle, Umbralle, Smithsonian Institutionille, Tekesille, Saplaukselle, Educodelle, Oulun yliopistolle ja monille muille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Yhtiö on saanut kiitosta työstään muun muassa Jyväskylän yliopistolta ja Leedsin yliopistolta ja on voittanut lukuisia palkintoja. Vuonna 2010 yhtiö palkittiin yhtenä Suomen parhaista työpaikoista, vuonna 2011 Kauppalehti antoi yhtiölle Menestyjäyritys-tittelin, ja yhtiö sijoittui toiselle sijalle Game Music Awards -kisassa vuonna 2014.
Menestyneitä pelejä ja modeja
LudoCraft on laajemmin tunnettu AirBuccaneers-modistaan, joka pääsi kolmannelle sijalle kansainvälisessä Make Something Unreal -kilpailussa vuonna 2005, ja samassa kilpailussa oppilaitossarjassa peli pääsi jopa toiselle sijalle. Pelissä merirosvoajatuksella toimivat kuumailmapallot taistelevat yläilmoissa muinaissuomalaisten maisemien vilistessä alla.
Toinen LudoCraftin tunnetuimmista nimikkeistä on DragonflyVariations -mode, surrealistinen peli, jossa sudenkorennot ja perhoset taistelevat keskenään. Dragonfly Variatons voitti Independent Games Festivaalin pelimodauskilpailussa paikan viiden finalistin joukossa vuonna 2006. Seuraavana vuonna, vuonna 2007, LudoCraftin pelimode Spawns of Deflebub voitti samassa kilpailussa Best Other Mod -kategorian.
Muita pelejä ja modeja
Muita, palkintosijoille pääsemättömiä pelimodeja LudoCraftilta löytyy myös runsaasti. Yksi näistä on Snellman-peli vuodelta 2006. Snellman on Oulun keskustaan sijoittuva peli, jossa pelaaja pääsee katselemaan kaupunkia nuoren J. V. Snellmanin silmin. Peli on tarkoitettu 7-15-vuotiaille ja tähtäimenä on opettaa nuorille tietoa J. V. Snellmannista. Peli valmistettiin osana Snellmanin 200-vuotisjuhlahanketta.
LudoCraft valmistaa ennen kaikkea opettavaisia ja nuorille suunnattuja pelejä. Näistä yksi on vuonna 2012 julkaistu mobiilipeli Clans of Oulu. Peli houkuttelee nuoret seikkailemaan Oulussa viihdyttävällä ja aktivoivalla tavalla aarteenmetsästyksen tyyliin. Päätavoitteena on kilpailla kaupungin herruudesta muita klaaneja vastaan ja päästä kaupungin valtiaaksi oman klaaninsa kanssa.
DooBiDaa on vuonna 2014 valmistunut värikäs ja opettavainen peli lapsille, joka keskittyy fonetiikkaan, riimeihin ja r-kirjaimen lausuntaan. Peliä voivat pelata kaikenikäiset, mutta erityisesti peliä suositellaan 5-8-vuotiaille lapsille pelattavaksi joko opettajan tai muun aikuisen kanssa. Pelissä harjoitellaan lausuntaa, lukemista ja kirjoittamista.
Vuonna 2015 valmistui rahapelikone Harjakainen – Firman piikkin. Peli perustuu suomalaiseen komediahahmoon, Harjakaiseen, joka on rakennusmies. Peli valmistettiin tiukassa yhteistyössä Suomen Rahapeliyhdistyksen kanssa. Toinen yhdistyksen kanssa yhteistyössä tuotettu peli on Emma, joka on Lappi-teemainen rahapeli.
Samana vuonna, vuonna 2015, valmistui myös Prison Guard Training -3D-simulaatiopeli. Pelin avulla vanginvartijat voivat harjoitella erityistilanteita töissä turvallisesti etukäteen. Peli on käytössä monissa vankiloissa Turkissa. Peli suunniteltiin ja toteutettiin Turkin Tasavallan oikeusministeriölle ja SEHA:lle. Pelin suunnittelussa ja ideoinnissa on käytetty hyväksi oikeaa vankilaympäristöä.
FoodRush – Ruokaryntäys on LudoCraftin Atrialle valmistama peli, jossa lapset pääsevät harjoittelemaan terveellistä syömistä. Kyseessä on tasohyppelypeli, jossa pelaajan täytyy poimia mukaansa terveelliset ja hyvät valinnat huonojen ja epäterveellisten seasta. Pelin tarkoituksena on saada lapset itse oma-aloitteisesti tekemään parempia valintoja välipalojen ja muun ruokailun suhteen.LudoCraft on luonut myös toisen lapsille ja nuorille suunnatun, terveyskeskeisen pelin nimeltä DentalGame eli Suupeli vuonna 2014. Peli toteutettiin Sosiaalipalveluyksikön tilauksesta. Pelissä pelaajan tehtävänä on suojella hampaita niihin päivän mittaan kohdistuvilta kuluttavilta ruoka-aineilta ja tarkkailla happohyökkäyksen tasoa, plakinmuodostusta sekä hammaskiillon menetystä. Tavoitteena on pystyä pysymään pelissä mukana mahdollisimman monta päivää hyvinvoivilla hampailla.
Tällä hetkellä LudoCraft tehtailee peliä elokuvasta Iron Sky Igiosin kanssa yhteistyössä.
Työympäristön täytyy inspiroida
Kun Mannisto perusti yrityksen, muutti yhtiö pian pois yliopiston harmaista tiloista Oulun keskustan makasiineihin, Hartelan naapuriin. Manniston mukaan tärkeää työympäristössä on, että se on yhtä inspiroiva, kuin mitä työntekijöiltäkin vaaditaan.
Jokainen huone LudoCraftilla on kuin oma persoonansa, ihan niin kuin tiiminkin jäsenistä jokainen on. Tilat on tehty ruokkimaan mielikuvitusta ja syystä, sillä tutkimusten mukaan työtilojen ja ympäristön vaikutus mielikuvitukseen, tehokkuuteen ja työmoraaliin on merkittävä. Toimisto on avotoimisto kaikilla mausteilla: tiloista löytyy muun muassa työntekijöiden käytössä oleva äänieristetty bändikämppä sekä toimistosauna.
Kokoushuoneissa istutaan säkkituoleissa, ja vieraiden ihmetykseksi toimistossa on legohuone, joka on kirjaimellisesti huone täynnä satoja kiloja legopalikoita. Löytyy toimistolta toki myös vanhanmallinen korporaationeuvotteluhuone. Työntekijät viihtyvät työpaikallaan, mutta Manniston mielestä vapaa-aika on myös tärkeää, eikä kukaan sen takia vietä toimistolla koko päiväänsä tai elämäänsä.